Ostatnie wydarzenia

Rada Wojewódzka Pomorskiego SLD przyjęła uchwały w sprawie list wyborczych do Sejmu i Senatu

dodano 2015-07-17 09:37 w kategorii: Wojewódzkie

W poniedziałek 13 lipca pod przewodnictwem Jerzego Śniega zebrał się Zarząd oraz Rada Wojewódzka Pomorskiego SLD wraz z przewodniczącymi powiatowymi. Obrady poświęcone były przygotowaniom do wyborów parlamentarnych. Rada powołała sztab wyborczy i przyjęła listy z rekomendacjami kandydatów do Sejmu i Senatu. W obradach wziął udział także Przewodniczący SLD Leszek Miller oraz wiceszefowa partii Joanna Senyszyn. Leszek Miller przedstawił zebranym informacje o bieżących wydarzeniach politycznych oraz o stanie rozmów koalicyjnych a zebrani w ożywionej dyskusji zaprezentowali argumenty przemawiające za ale i przeciw udziałowi w wyborach pod innym szyldem niż SLD. Większość działaczy pomorskiego SLD preferuje samodzielny start z list SLD. Leszek Miller i Joanna Senyszyn wsłuchiwali się w głosy z sali. Zebranych bardzo zainteresował zaprezentowany przez posła Millera projekt premii obywatelskiej wypłacanej obywatelom z części wzrostu produktu krajowego brutto. Dyskutując, wstępnie, o kształcie list podkreślano, że poza liderami, którymi mają być w okręgu 25 Joanna Senyszyn a 26 Leszek Miller, muszą objąć one lokalnych liderów, samorządowców, osoby rozpoznawalne także spoza SLD. Z tego też powodu w spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele kilkunastu organizacji społecznych współpracujących politycznie z SLD jak OPZZ, ZNP czy Ruch Ludzi Pracy. Rada Wojewódzka SLD powołała sztab wyborczy na czele którego ma stanąć Franciszek Potulski z Mariuszem Falkowskim jako sekretarzem. Kwestie kandydatur na listach wyborczych oraz sztabu stały się przedmiotem podjętych uchwał, w których podkreślono także potrzebę, w miarę możliwości, zastosowania tzw. „suwaka” podczas ostatecznego ich kształtowania co podkreślała szefowa pomorskiej Platformy Kobiet Ula Pronobis oraz młodsi uczestnicy Jarek Szczukowski i Tomek Bojar-Fijałkowski.